dimecres, 26 de maig de 2010

No hi ha edat per als contes!!!

Els contes són un aliment espiritual per a grans i petits. Amb els contes i les històries entrem al món de la fantasia, de les possibilitats sense límits i d'allò meravellós. A través d'ells, la comprensió del bé i del mal s'aguditza tant com la consciència dels valors que s'aprenen a la vida real. Molts nens i adults estimem l'energia vital, agradable, creativa i curativa que hi ha als contes.
Antigament els contes es transmetien de manera oral. Es tracta de relats que parlen d'aptituds fabuloses i meravelloses. Aporten valors ètics i imatges simbòliques que van més enllà de del moment actual. S'han donat a conèixer a través de tots els temps i per tots els pobles del nostre planeta.

Els infants necessiten normes i valors

Els proporcionen claredat, protecció i seguretat. Permeten la vida en comú en la societat perquè tots poguem viure-hi a gust. S'ha demostrat que els infants que creixen en un medi social on els límits estan definits i clarament marcats tendeixen a mostrar menys pors. Desenvolupen una major confiança en sí mateixos i en el seu entorn. Són capaços de resoldre els conflictes que se'ls presenta diàriament respecte a les normes familiars i a les de l'escola. Del sistema de valors que hagin pogut adquirir durant la infància dependrà la seva manera de veure el món. Però tot això funciona quan pares i educadors els proporcionen valors apropiats per a cada situació que se'ls presenti. Degut a la varietat de tendències que existeix avui en dia a l'hora d'entendre els valors, és molt important que cada sistema tingui ben assumits i clars quins són els més rellevants per a ell. El fet de llegir, explicar o representar els contes ens dona una oportunitat: ¿Quins valors de les històries són prioritaris per a nosaltres i quins, potser, no ho són tant?

Recordarem alguns aspectes importants ja apuntats a la Carta d'un nen a tots els pares del món Els infants aprenen no tant d'allò que diem si de com ens comportem els adults. A vegades la distància que existeix entre les nostres paraules i les nostres accions és una distància a escurçar. A vegades renyem als infants quan es barallen però sovint no ens comportem exactament de la mateixa manera. No creixeran en un ambient de respecte mutu perquè simplement els hi manem si no perquè nosaltres ens mostrem respectuosos.

Perquè l'ensenyament dels valors no es quedi en una bona intenció, ha de ser concreta, pràctica i propera. Els contes i les històries són molt útils per això, els nens de la mà dels personatges, poden experimentar determinades maneres de comportar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada